D3s avbildet

Disse sidene er en hobbyfotografs sider om foto. Jeg kommenterer mitt utstyr og legger ut mine personlige erfaringer med mitt utstyr. Disse erfaringene og meningene er ikke tester i vitenskapelig forstand, det har jeg hverken tid eller nødvendige ressurser til å gjennomføre. Jeg linker derfor til andre sider med detaljerte tester. Mine erfaringer vil i flere tilfeller ikke passe overens med disse testene, selvfølgelig. Det er fordi foto for meg er en hobby og jeg har følgelig et helt annet perspektiv på en rekke ting enn profesjonelle fotografer som lever av dette. For eksempel vil en hobbyfotograf være nødt til å bruke det utstyret økonomien tillater og bruke dette etter beste evne, fremfor til enhver tid å kjøpe det hotteste hotte.

Kamerahuset er fotoutstyrets viktigste komponent. Objektiver, filtre, stativer, blitser og lignende kommer og går, kamerahuset består. I det minste kamerahusets ergonomi, fordi det svært ofte er gitt av den fabrikanten du har valgt. De fleste kameraprodusenter har serier eller familier av hus. Nikon, som jeg bruker, har typisk ettsiffer serien, D1, D2, D3, tosiffer serien D40, D70, D90, tresiffer serien, D100, D200, D300 og tilsist firesiffer serien, D3000, D5000. Nikon har vel et system der ettsiffer serien er proff serien, tresiffer er semiproff og to- og firesiffer serien er konsument markedet. Nikons system i dette inkluderer også at normalt øker ettsiffer serien med en verdi hvert 4 år og to år ute i livssyklusen kommer en facelift. F.eks kom Nikon D3 i 2007, Nikon D3s of D3x i 2009 og D4 forventes å komme i 2011.

Nikon D3 er Nikons toppmodell pr. 2009, før faceliften. D3 er et stort, tungt kamera som matcher perfekt alt Nikon har av objektiver. D3 fotograferer i svært lite lys, iso 6400 er enkelt, 12800 går ann, 25600 kan brukes under gitte omstendigheter. Nettopp denne egenskapen er vel det som gjør at D3 stikker seg ut. Etter en tids bruk blir man komplett avhengig av høy iso! Videre er D3 et kamera med usedvanlig god ergonomi. Alt som forventes av et kamera i denne klassen finnes - der du forventer å finne det - dersom du er vant til Nikon.Tyngden og størrelsen kan være et problem dersom man ikke er sterk nok, har for små hender eller ikke har som første eller andre prioritet å ta bilder, gode bilder, på turen. Tyngden og grepet gjør det imidlertid mulig å ta bilder som ikke er bevegelsesuskarpe ned til 1/8 sekund - med 135mm. D3 er usedvanlig mekanisk solid og vil antagelig vare en mannsalder. For meg passer D3 perfekt, jeg har store hender og har ofte fotografering som første eller andre prioritet på reiser. Hvem ville ellers klatret på den kinesiske mur med Hasselblad 500EL, 500C/M og SWC?

Hvorfor påstanden om at kamerhuset er utstyrets viktigste komponent? Fordi et hus med god ergonomi og de riktige egenskapene lar deg ta de bildene du vil ha! Du bestemmer, du velger og kameraet lar dette skje. Nikon D3 har et vell av menyer og muligheter som alle er lett tilgjengelig også ute i felten, men kanskje enda bedre med programmet Camera Control Pro, som er Nikon fjernstyringsprogram. Det scenariet du ønsker kan D3 levere. Alt fra spesiell eksponering, bracketing, Live View etc er enkelt.

For en "litt" farget i dybden test sjekk Ken Rockwell: http://www.kenrockwell.com/nikon/d3.htm eller Tom Hogan:  http://www.bythom.com/nikond3review.htm. Eller SLRgear.com. En bruksanvisning kan også være interessant i en trengt situasjon: http://kenrockwell.com/nikon/d3/users-guide/index.htm eller på norsk D3 og TechSpec.

Det er endel ting som kanskje er litt overraskende med Nikon. Før man kjøper bør man kanskje sjekke kompatibiliteter mellom objektiver og hus, objektiver og telekonvertere eller lignende. Ken Rockwell har gjort endel arbeid her som det er vel verdt å sjekke: http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

Mine krav til kamerahus:

 1. Søker! Den på alle måter viktigste enheten på kamerahuset. Den skal være lys, stor og gi tilstrekklelig informasjon om bildet som er i ferd med å tas. På min D3 er virkeligheten lysere og finere enn utenfor søkeren.
 2. Ergonomi. Et kamerahus skal være ergonomisk utformet slik at de mest brukte kontrollene er intuitive og lett tilgjengelige. Det må være en balanse mellom menyer og eksterne knapper.
 3. Tyngde og størrelse. Jeg mener at et kamerahus skal være stort og tungt. Det er fordi når jeg har dette kamera med er det fordi fotografering er prioritet en eller to. Andre kan ha divergerende syn, jeg er stor og har store hender. Andre har ikke det og kan ha andre preferanser. Et tungt kamerahus reduserer vibrasjoner - betydelig.
 4. Lysfølsom brikke i fullformat. Kamerahus som gir muligheter til høye ISO verdier skaper avhengighet. Redusert behov for blits er bare en av elementene. Nattbilder er ofte magiske.
 5. Tilstrekkelig med programmer for eksponering, 4. Manuell, blenderforvallg, tidsforvalg og AUTO.
 6. Tilstrekkelig objektiv utvalg. Normalt baller antall objektiver på seg ettersom man oppdager evner og muligheter - det er synd dersom produsenten ikke har det som er ønskelig.
 7. Batterikapasitet. Er selvfølgelig viktig, selvom det er fint mulig å ha med seg fler.
 8. Minnekort med stoor kapasitet. Et av triksene med digitalkamera er å ta mange bilder.
 9. Muligheter for å ta opptakene i jpg og RAW, samtidig. Dette fordi det ofte blir mange bilder og et godt innstilt jpg opptak er et svært effektiv medium for å velge hvilke bilder som skal bearbeides og eventuelt publiseres eller skrives ut.
 10. Hva jeg aldri bruker: Direkte utskrift til printer, direktevisning på monitor eller TV, redigering i kamera og mange forskjellige preset. Jeg stiller inn for hver gang, uansett.
 11. Hva jeg uten videre forventer: Værsikring, bajonett, lysmåling i forskjellige varianter, spot, centervektet, gjennomsnitt, nedblending til aktuell blender.
 12. Hva jeg absolutt ikke trenger på et speilrefleks: Fancy programmer, portrett, sport, ....

NB Dette er mine krav, eller ønsker. Disse kravene ville selvfølgelig medført et promtpte innkjøp av D3s, men som nevnt tror jeg at D4 kommer til neste høst og jeg kan vente, trur eg.