Data og programvare relatert til foto er flere ting. Selve PC/Mac hardware, programvare og datalagring.

PC/Mac maskinen. Jeg benytter en MacPro som kjører Windows og OSX. Det er en diger maskin, to prosessorer med fire kjerner hver og 4 disker. Hemmeligheten er at alle 8 kjernene virker til enhver tid. Dette gøjr det til en kjapp maskin som fikser billedfiler på 100Mbyte uten problemer. Maskinen har en operativsystemdisk og tre datadisker. To i NTFS format og en i OSX journalført. Hemmeligheten med Mac er at den kjører Windows i BootCamp, og at de fleste programmer faktisk går fortere på en Mac med Windows, sorry Jobs.... Det som er svært viktig med data er å ta vare på dataene. Jeg henter alltid data fra kamera i 14 bit RAW eller NEF som Nikon kaller det. Ikke fordi mine øyne har 14 bits oppløsning i RGB kanalene, men fordi disse stakkars dataene skal kjøres igjennom en rekke behandlinger og filtre. Da forsvinner detaljene og maksimal oppløsning er det beste utgangspunktet.

Datalagring. Alle mine bilder lagres på tre steder, MacPro, en hp Windows Home server som tar backup hver natt samt en ekstern Apple TimeCapsule. Disse står på UPS og sørger for å mimalisere tapene når diskcrashen kommer. Alternativer er løse USB disker som også er helt ok. Bare sørg for at ikke alle rappes samtidig dersom det kommer en tyv..... Windows Home Server maskinen holder også alle .jpg filene som vises frem, behandlet for visning på skjerm med Picasa.

Programvare er et eget emne. Jeg benytter Nikon Capture NX2, Lightroom, Adobe og Aperture 2.0 samt Picasa for billedvisning. Programvare for billedbehandling kommer i to hovedkategorier:

Programvare med "database". Dette er typisk Lightroom og Photoshop. Her tar programmet vare på allt, du kan redigere litt her og der og alle bilder lagres alltid. Jeg liker ikke denne arbeidsmetoden, men mange foretrekker dette.

Programvare uten "database". Dette er typisk Nikon NX2, som også etter min oppfatning er det suverent beste til å få ut det beste av Nikon bilder. Antagelig ligger det noe der som Nikon ikke forteller Adobe alt om, for det er helt tydelig for meg at bilder behandlet med NX2, skrevet ur med NX2 blir "bedre" enn de med Lighroom og Aperture. Imidlertid er ikke alle enig i det... NX2 er et program der du henter et bilde, bearbeider det og lagrer når du er ferdig eller ikke orker mer - eller du lagrer ikke og forkaster alt du har gjort i denne økten. Jeg liker denne arbeidsmetoden, samme som i f.eks. word eller exel.